Ravintolan perustaminen

October 22, 2019

Oman ravintolan perustaminen voi olla parhaimmillaan hauskaa puuhaa, jossa pääsee toteuttamaan itseään aivan uudenlaisella tavalla. Monesti uuden yrittäjän pää täyttyykin suunnitelmista ja mielikuvista esimerkiksi ravintolan sisustuksen ja yleisen tunnelman kohdalla, mutta on tärkeää muistaa, että yrityksen perustamiseen liittyy monia muitakin työvaiheita, jotka on paras hoitaa pois alta jo alkumetreillä. Ensinnäkin, aloittelevan yrittäjän tulee valita itselleen sopiva yhtiömuoto toiminimen, avoimen yhtiön ja osakeyhtiön väliltä. Tämän jälkeen laaditaan liikesuunnitelma, haetaan mahdollista starttirahaa ja luodaan yrityksen perustamisilmoitus.Ensiarvoisen tärkeää on niin ikään luotettavan ja helppokäyttöisen kassajärjestelmän hankkiminen jo heti alkuun. Nykyaikana saatavilla on käteviä yksilöityjä ratkaisuja, joissa eri tuoteryhmät luodaan yrittäjän toiveiden mukaisiksi.

Perustamisilmoituksen jälkeen luvat kuntoon

Yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä ilmoittaudutaan kaupparekisteriin ja ennakonperintärekisteriin. Lisäksi yrittäjä ilmoittautuu arvonlisävelvolliseksi ja rekisteröi itsensä mahdollisesti myös työnantajarekisteriin. Tämän jälkeen voi siirtyä liiketilan lupien pariin. Rakennusvalvontaviraston tulee hyväksyä tila ravintolatoiminnalle sopivaksi, terveysviranomaisilta tulee saada vihreä valo elintarviketoiminnalle ja pelastuslaitoksen tulee tarkastaa tilan paloturvallisuus. Jos ravintolalle haluaa ulkoterassin, tulee sen tiskeille, aidoille ja kalusteille saada niin ikään erillinen toimilupa. Ulkotarjoilusta tulee tehdä ilmoitus myös poliisille, ja jos terassia haluaa pitää auki iltamyöhään, tulee tarkoitukseen saada erityislupa, kuten myös jos äänentoistolaitteita haluaa käyttää ulkotiloissa. Jos ravintolan nimen haluaa saada esille suuren mainoskyltin avulla, tulee kyltin kiinnittämiseen olla lupa kiinteistön omistajalta. Alkoholitarjoilu vaatii myös erillisen anniskeluluvan, ja jokainen ravintolan työntekijä puolestaan tarvitsee hygieniapassin.

Hauskuus alkaa, kun kaikki pakollinen on tehty

Kun paperityöt on tehty, alkaa ravintolan perustamisen hauska osuus – nimittäin suunnittelu ja sisustaminen. Ensimmäisenä kannattaa huomio kiinnittää ruokalistojen tekoon. Jos tiedossa on ravintolan teema, kannattaa menu rakentaa samojen aiheiden ympärille. Jos sopivaa teemaa ei ole löytynyt, voi sen rakentaa puolestaan valmiin menun ympärille. Tärkeintä on, että ravintolan tunnelma ja ulkoasu käyvät yksi yhteen ruokien kanssa. Se tuo selkeyttä ja luo ammattimaisen kuvan. Riippuen siitä, onko kyseessä lounaskahvila tai vaikka à la carte -ravintola, voi sisustus vaihdella hyvinkin paljon. Kynttilät, tummat värit ja klassinen musiikki kuuluvat ylellisten ravintoloiden vakiokalustoon, mutta rennompaan ruokapaikkaan voi sopia boheemit kalusteet ja värikäs miljöö, joita korostaa luonnonläheinen ruokalista. Hauskinta on, että yrittäjänä kaikesta saa päättää itse.